Saturday, July 12, 2008

WIBAWA ULAMA MUDA - TAHNIAH USTAZ DATUK SHAMSURI HAJI AHMAD!

Bagi masyarakat utara sama ada Pulau Pinang, Kedah dan Perlis, nama Ustaz Shamsuri Haji Ahmad adalah satu nama besar yang tidak perlu diperkenalkan lagi memandangkan beliau merupakan antara tokoh agama yang disegani oleh semua lapisan masyarakat. Ceramah dan kuliah pengajian beliau mampu menarik perhatian ramai dan setiap kali diadakan, ratusan orang akan membanjiri masjid hadir untuk mendengar ceramah dan kuliah pengajian beliau biarpun terpaksa datang dari jauh di pelusuk negeri.

Beliau yang merupakan anak jati Pulau Pinang mendapat pendidikan awal di SMKA Al-Irshad dan kemudiannya menyambung pelajaran ke Kolej Islam Klang (KIK) dan selanjutnya berjaya memasuki Universiti Malaya dalam bidang Pendidikan Islam dan peringkat Sarjana. Sejak di sekolah dan universiti lagi beliau cukup dikenali sebagai tokoh pemidato hebat walaupun beliau sebenarnya seorang yang agak pendiam pada awalnya dan kebolehan berpidato tersebut menjadi bekal paling berharga beliau sehinggalah ke hari ini.

Tokoh hebat yang kuat membaca dan cukup meminat buku ini memiliki sebuah perpustakaan yang besar di kediamannya dengan ribuan judul dari seluruh dunia meliputi segala topik dan genre. Beliau yang juga merupakan tokoh masyarakat yang unik, memiliki ciri keperibadian unggul dan mampu menjadi contoh kepada generasi muda hari ini. Ratusan koleksi kaset dan VCD ceramah serta kuliah pengajian beliau boleh didapati hampir di seluruh negara di samping laman web beliau yang membolehkan sesiapa sahaja mendapat manfaat daripadanya.

Hari ini beliau adalah antara tokoh agama, ilmuan dan tokoh korporat yang cukup berwibawa dan berkaliber. Beliau yang berumur 43 tahun, fasih berbahasa Inggeris dan Arab yang menjadikan beliau seorang ulama yang berkaliber serta versatil melihat kepada ketokohan, kepakaran dan kepelbagaian pengisian setiap ceramah beliau yang sentiasa segar, informatif dan seiring dengan perkembangan semasa.

Atas jasa dan sumbangan beliau dalam bidang agama, masyarakat dan korporat, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menganugerahkan kepada beliau Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) membawa gelaran Datuk. Beliau yang juga Pengerusi Eksekutif Syarikat Pelita Samudera Pertama Sdn Bhd iaitu pengendali restoran nasi kandar terbesar negara, adalah antara 470 penerima darjah kebesaran, bintang dan pingat kehormatan Pulau Pinang sempena hari jadi ke-70 Yang di-Pertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas, hari ini.

TAHNIAH USTAZ DATUK SHAMSURI HAJI AHMAD!

5 comments:

M.Faizal said...

saya amat kagum dengan beliau..
Kuliah-kuliah beliau memang sentiasa mantap dan padat dengan isi -2 penting dan menarik.
Semoga maju jaya kepada Ustaz Shamsuri.

akmal said...

nabi suruh cukur misai.

ayyuhal mu'minun ittaqullah said...
This comment has been removed by the author.
purnamarjuna said...

Terima kasih di atas perkongsian biodata dan latar belakang Ust Shamsuri Hj. Ahmad..

zas zachary said...

sy kagum dgn UST Shamsuri & telah lama mengikuti kelas pengajian bersamanya. ttp kenapa skrg UST mula meninggalkn serban & mencukur janggut yg UST sendiri tekankan kpd anak2 muridnya sbg sunnah?