Saturday, October 25, 2008

Jangan Pertikai Status Bahasa Malaysia

Jika sebelum ini status orang Melayu dipertikai dan dikatakan sebagai kaum pendatang, kini bahasa Melayu (Malaysia) pula dicabar apabila cuba diganding dan disamaratakan martabatnya dengan bahasa lain di negara ini dengan alasan yang cukup tidak munasabah. Isu yang sensitif sebegini tidak sepatutnya dibangkitkan di kala kita sedang menuju sebuah negara maju dan moden tidak lama lagi. Keadaan ini secara signifikannya sangat tidak menghormati bahasa kebanggaan rakyat Malaysia dan mencemar semangat perlembagaan negara kita.

Walaupun setelah bahasa Melayu ditukar menjadi bahasa Malaysia yang menyebabkan ramai yang terasa hati dan sedih, namun ditelan jua dengan harapan semua bangsa di negara ini dapat menerima bahasa keramat ini seadanya dan menjadikannya bahasa unggul di dalam segala urusan. Sebaliknya, masih ada yang masih berdegil dan cuba menjadi popular dengan membenarkan pemasangan papan tanda nama jalan dalam pelbagai bahasa di kawasan tapak warisan dalam tulisan Jawi, Tamil dan Cina. Persoalannya ialah perlukan perkara sedemikian dilakukan di kala bahasa Malaysia adalah bahasa utama negara.

Keadaan ini seolah-olah menunjukkan bahawa bahasa Malaysia masih lagi tidak mendapat tempat di hati kalangan bukan Melayu dan tidak diterima sebagai bahasa kebangsaan walaupun pada hakikatnya bahasa Malaysia adalah lambang perpaduan rakyat sejak sebelum merdela lagi dan simbolik kepada pembentukan bangsa Malaysia pada masa hadapan. Jika masing-masing kaum cuba menonjolkan keagungan bahasa mereka dan menjadi juara politik murahan serta membelakangkan bahasa Malaysia dalam urusan seharian pentadbiran, ini hanya akan merugi dan menggagalkan wawasan kewujudan bangsa Malaysia yang berbilang kaum.

Perlembagaan Persekutuan 1957 dan Akta Bahasa Kebangsaan 1963 jelas memperuntukkan kedudukan sebenar, realiti dan status bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan rasmi di negara ini. Untuk itu, bahasa Melayu hendaklah diletakkan di landasan yang betul dalam semua urusan rasmi serta tidak rasmi rakyat dan negara. Bahasa Malaysia juga mestilah menjadi teras kepada sistem pemerintahan, pendidikan, ekonomi, politik dan sebagainya. Namun begitu, ini tidaklah bermakna bahasa ibunda kaum lain dinafikan penggunaannya, malahan perlu digalakkan mengikut lunas dan ruang lingkup yang dibenarkan.

Oleh itu, sebagai warganegara Malaysia yang taat setia, maka semua pihak perlu akur dengan peruntukan yang ada tanpa banyak muslihat atau cuba merendah-rendahkan standard bahasa Malaysia di negara sendiri. Baru-baru ini beberapa badan, tokoh dan pejuang bahasa mengutuk langkah songsang sebuah kerajaan negeri meluluskan pemasangan tanda jalan dalam bahasa lain dan menganggap perbuatan tersebut sebagai satu perbuatan yang tidak patut dilakukan dan diikuti di samping merayu semua pihak menolak sebarang usaha yang cuba menyamaratakan bahasa kebangsaan dengan bahasa lain. Bahasa Malaysia mestilah menjadi bahasa unggul dan tunggal, bukannya bahasa tunggul yang boleh dipermain serta diperbodohkan begitu sahaja.

Sehubungan itu, kerajaan dan pihak terlibat diharapkan bertindak segera membetulkan keadaan dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas mana-mana pihak yang cuba melanggar semangat perlembagaan dan tidak mendaulatkan bahasa kebangsaan sewajarnya. Adalah dibimbangi perbuatan yang tidak bertanggungjawab ini akan membangkitkan kemarahan serta mencetus sesuatu yang boleh menimbulkan kontroversi, provokasi dan pertikaian umum di negara kita apabila peruntukan undang-undang sedia ada tidak lagi dihormati memandangkan perbuatan ini umpama kegiatan subversif yang cuba melemahkan kerajaan, perpaduan kaum dan sistem perundangan.

Dalam masa yang sama, semua kaum di negara ini perlu memahami bahawa usaha mendaulatkan bahasa kebangsaan bukan milik mutlak orang Melayu sahaja malahan adalah menjadi tanggungjawab dan tugas semua rakyat Malaysia ke arah menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa terhebat dalam segala lapangan dan disiplin kehidupan disamping dihormati masyarakat dunia sampai bila-bila. Oleh demikian, rakyat Malaysia mesti berbangga dengan standard dan status bahasa kebangsaan dan menolak sebarang usaha mengecil serta meremehkan peranan, peluang dan dimensi bahasa keempat paling ramai dituturkan di dunia ini.

Rujukan
Kerajaan Pulau Pinang langgar semangat Perlembagaan, Mingguan Malaysia, 26 Oktober 2008

2 comments:

awangsoh said...

Mohon kerajaan bertegas dengan keunggulan bahasa kebangsaan. Agar bahasa kebangsaan tidak lagi jadi mainan dan hinaan rakyat sendiri. Memang bahasa kebangsaan ada hak tersendiri, manakala bahasa lain ada had tersendiri pula.

Mohammad Afandi said...

saya tidak suka bahasa malaysia dipertikaikan..
bahasa ini sepatutnya dipertahankan..bukan dipertikaikan!!!
harap kerajaan mainkan peranan sewajarnya..