Wednesday, December 29, 2010

23.6 juta berisiko maut akibat penyakit jantung menjelang 2030

[KEMPEN cara hidup sihat memerlukan komitmen semua pihak kerana ia kunci utama bagi mengelakkan penyakit jantung.]

23.6 juta berisiko maut akibat penyakit jantung menjelang 2030

Oleh Mona Ahmad
mona@bharian.com.my
2010/12/30

KEMPEN cara hidup sihat memerlukan komitmen semua pihak kerana ia kunci utama bagi mengelakkan penyakit jantung.
KEMPEN cara hidup sihat memerlukan komitmen semua pihak kerana ia kunci utama bagi mengelakkan penyakit jantung.

LIMA tahun lalu, kira-kira 30 peratus atau 17 juta orang di seluruh dunia mati akibat penyakit kardiovaskular. Daripada jumlah itu, 7.2 kematian akibat serangan jantung dan 5.7 lagi kematian akibat strok.

Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit jantung adalah antara pembunuh nombor satu dunia terutama di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Malah, kajian turut mendapati 80 peratus kematian itu adalah dari negara berkenaan.

Jika senario ini berterusan, dijangkakan 23.6 juta orang akan mati akibat penyakit jantung menjelang 2030 dan kebanyakannya akibat serangan jantung dan strok.
Penyakit kardiovaskular termasuk penyakit jantung koronari atau serangan jantung, cerebrovaskular, tekanan darah tinggi, peripheral artery, reumatik, kongenital dan kegagalan jantung.

Mengambil rokok, gaya hidup yang tidak sihat dan kekurangan aktiviti fizikal adalah antara punca utama penyakit kardiovaskular.

Selain itu, penyakit darah tinggi turut menyumbang kepada strok secara tiba-tiba dan serangan jantung. Penyakit kencing manis turut mendedahkan pesakit kepada serangan jantung dan angin ahmar.

Gaya hidup yang kurang sihat turut menyumbang kepada kadar obesiti tinggi yang secara tidak langsung mendedahkan orang ramai kepada risiko serangan jantung dan strok.
Status sosioekonomi yang rendah turut mendedahkan orang ramai kepada risiko penyakit kardiovaskular.

Penyakit kardiovaskular turut menjejaskan sosioekonomi dan kehidupan seharian pesakit. Lazimnya, pesakit kardiovaskular sering menyerang kumpulan umur pertengahan yang secara tidak langsung turut menjejaskan pendapatan dan produktiviti golongan ini.

Ini menyebabkan kehilangan pendapatan dan bebanan kewangan terpaksa dipikul untuk menanggung kos perubatan serta rawatan.

Penyakit ini bukan saja menjejaskan kehidupan individu dan keluarga, malah, negara turut merasai tempiasnya kerana terpaksa menanggung bebanan ekonomi.

Kajian turut mendapati kira-kira 80 peratus kematian pramatang akibat penyakit jantung dan strok boleh dielakkan menerusi gaya hidup dan pemakanan yang betul, senaman berterusan dan mengelakkan asap rokok.

Dalam usaha mengurangkan risiko penyakit jantung di seluruh dunia ialah dengan memberi keutamaan individu yang mempunyai risiko tinggi menghidap penyakit itu dan mereka yang sudah mempunyai penyakit berkenaan.

Antara contoh program yang boleh dilaksanakan kerajaan termasuk menguatkuasakan polisi menyeluruh kawalan tembakau, mengenakan cukai bagi makanan yang mengandungi lemak, gula dan garam yang tinggi, menyediakan prasarana berjalan kaki dan menunggang basikal dalam usaha meningkatkan aktiviti fizikal dan menyediakan makanan berkhasiat bagi pelajar sekolah.

Selain itu, rawatan dan perubatan berkesan bagi penyakit kardiovaskular turut disediakan.

Lazimnya, apabila seseorang itu menghidap serangan jantung atau strok, kadar kematian boleh menjadi rendah jika mereka menukar gaya hidup dengan lebih sihat dan pengambilan ubat.

INFO: Tips mengelakkan penyakit kardiovaskular

# Lakukan senaman 30 minit sehari

# Makan sekurang-kurang lima hidangan sayur dan buah sehari

# Mengekalkan berat badan ideal

# Berhenti merokok

# Gunakan carta penilaian risiko penyakit kardiovaskular untuk menilai risiko serangan jantung dan strok

# Sentiasa memeriksa tekanan darah dan kolestrol

# Jika anda pesakit diabetes, kawal tekanan darah dan gula dalam darah untuk meminimumkan risiko komplikasi

# Mengurangkan pengambilan garam tambahan ke dalam masakan kurang satu sudu sehari

sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/23_6jutaberisikomautakibatpenyakitjantungmenjelang2030/Article/index_html

No comments: