Monday, November 11, 2013

Akta baharu ganti Akta Kebankrapan 1967

KUALA LUMPUR 6 Nov. - Akta baharu bagi menggantikan Akta Kebankrapan 1967 yang akan memberi pelepasan automatik kepada golongan muflis selepas sesuatu tempoh tertentu dijangka dibentangkan di Parlimen tahun depan. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri berkata, draf undang-undang itu telah dibawa kepada Jabatan Peguam Negara tetapi mengambil sedikit masa untuk diputuskan tempoh masa yang perlu diberikan sebelum pelepasan secara automatik diberi kepada golongan muflis. "Akta Kebankrapan 1967 sudah terlalu lama dan akan digantikan dengan akta baharu yang antara kandungannya meliputi pelepasan secara automatik. "Walau bagaimanapun, keputusan masih belum dibuat mengenai tempoh masa yang perlu diberikan sebelum pelepasan tersebut sama ada tiga atau lima tahun, itu kita masih belum putuskan," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini. Nancy mengulas pindaan Akta Kebankrapan 1967 bagi memudahkan individu yang diisytihar bankrap mendapat pelepasan kebankrapan. Mengulas lanjut, Nancy memberitahu, menerusi akta baharu itu kerajaan mahu memberi peluang kedua kepada golongan yang telah diisytihar muflis. "Kerajaan mahu golongan itu tampil dan mampu menyelesaikan masalah hutang mereka," katanya. Dalam pada itu, ditanya sama ada akta sama pernah dipraktikkan di negara-negara lain, Nancy mengakui terdapat beberapa negara yang mengamalkannya. "Ada negara lain yang laksanakan, ada penanda arasnya," katanya. Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131107/dn_05/Akta-baharu-ganti-Akta-Kebankrapan-1967#ixzz2kPC7hAEj © Utusan Melayu (M) Bhd

1 comment:

Datuknaga2012 said...

Kepada Kerajaan Malaysia,
Kerajaan Malaysia yang terlalu memberi kuasa kepada bank menjadi penyebab kepada pengurusan tidak sempurna. Bank ialah punca utama seseorang individu menjadi ‘bankruptcy‘ atau muflis.
Bank-bank di Malaysia boleh mengenakan caj dengan kadar faedah yang tinggi dan sesuka hati kalau masa anda tidak keupayaan membayar insuran bulanan. Ia tidak adil dan mangsa tidak dapat berbuat apa-apa sehingga anda muflis. Malaysia kita tidak ada jabatan yang boleh membantu anda pada masa tersebut.
Ia hanya menyebabkan bankruptcy meningkat saja tahun ke tahun. Tambahan pula bankruptcy laws di Malaysia akan menghukum seseorang muflis sampai boleh memusnahkan hidup seseorang. Dengan AKTA KEBANKRAPAN 1967, kita sangat jelas, ini kebanyakan disebabkan oleh kuasa bank yang keterlaluan.
Bankruptcy laws di Malaysia memang boleh menyebabkan seseorang muflis dan melambatkan muflis untuk hidup semula. Di dalam undang-undang muflis, ada banyak syarat yang mengikat si muflis seperti tidak boleh berniaga sendiri, tidak boleh terima wang lebih RM500 dari orang lain (dikehendaki melapor kpd Jabatan Insolvensi Malaysia), tidak boleh keluar luar negara bekerja (pasport disekat), tidak dapat memegang jawatan tinggi di syarikat dan lain-lain. Ini semua memang akan menyekat seseorang muflis mendapat wang untuk pelepasan.

Harap kerajaan kita sedar dan tidak membunuh masa depan seseorang muflis di Malaysia ini dan tidak membunuh sesama sendiri. Bankruptcy yang meningkat boleh diselesaikan jika Akta Kebankrapan 1967 boleh berubah mengikut masa sekarang, bukan akta kampung yang dulu. Untuk menjatuhkan seseorang menjadi bankrap hutangnya kalau melebihi RM150,000 ke atas. Harap juga yg telah dilaporkan bankrap pada masa sekarang akan dilepaskan secepat mungkin jika hutang tidak melebihi RM150,000. Inilah yang sempurna dan sesuai untuk masa kini.
Kerajaan Malaysia memang kena mempertimbangkan seseorang yang telah jatuh bankrap kalau hutang tidak melebihi RM150,000 atau RM100,000 patut diberi peluang untuk pelepasan automatik pada awal tahun 2015 ini. Ianya sangat jelas, yang telah difailkan bankrupcy, akhir hutang akan ditambah oleh pihak bank dan hantar kepada JIM.
Kalau seseorang dijatuhkan bankrap dengan jumlah hutang yang tinggi, mungkin dia ada niat untuk mendapat manfaat dari pihak bank atau kerajaan kita. Akhirnya saya sebagai wakil pihak muflis harap Kerajaan Malaysia kita dapat mempertimbangkan isu isu seperti ini.