Tuesday, February 02, 2010

SUKUK DAN PASARAN MODAL ISLAMKerancakan aktiviti Sukuk telah meningkatkan kedudukan Malaysia sebagai destinasi utama penyenaraian pilihan bon-bon Islam di kalangan penerbit tempatan dan antarabangsa. Ini adalah kerana Malaysia merupakan peneraju dalam pasaran global Sukuk dengan lebih 60 peratus penyenaraian dibuat di Malaysia, sekali gus menjadikannya penerbit terbesar. Terbitan sukuk secara amnya dilakukan oleh syarikat-syarikat multinasional (MNC), perbadanan asing dan agensi pelbagai bidang seperti perbadanan kewangan antarabangsa, Bank Dunia dan bank pembangunan Islam.

Istilah sukuk sebenarnya berasal dari bentuk jamak dari bahasa Arab iaitu “sakk” atau sijil dan secara ringkasnya sukuk didefinisikan sebagai sijil bernilai sama yang merupakan bukti kepemilikan yang tidak dibahagikan atas suatu aset, hak manfaat dan jasa-jasa atau kepemilikan atas projek atau kegiatan pelaburan tertentu. Pada prinsipnya sukuk adalah obligasi konvensional berupa aplikasi konsep imbalan dan tanpa faedah melalui transaksi pendasar terhadap jumlah tertentu aset yang menjadi asas penerbitan sukuk dan wujudnya akad atau perjanjian antara pihak-pihak berdasarkan prinsip-prinsip syariah yakni instrumen kewangan yang bebas riba, gharar dan judi.

Sukuk secara umumnya mempunyai keistimewaan dan faedahnya yang tersendiri di mana mampu dilonjakkan sebagai sumber pembiayaan negara dan dalam, masa yang sama menggembangankan sistem kewangan Islam dalam aspek sebagai alternatif kepada instrumen pelaburan konvensional. Sukuk juga mampu menjadi landasan terbaik ke arah perluasan dana masyarakat umum yang bebas riba. Terdapat beberapa jenis portfolio sukuk seperti ijarah atau sewaan melalui penyewaan hak manfaat atas suatu aset kapada pihak lain berdasarkan harga dan jangka waktu yang dipersetujui bersama. Manakala sukuk mudharabah pula adalah persetujuan untuk bekerjasama di antara pemodal dan pelabur.

Sukuk musyarakah pula adalah medium kerjasama dua pihak dengan menggabungkan modal untuk sebuah platform pelaburan tertentu dan seterusnya sukuk Istisna yang merangkumi kesepakatan jual beli dalam rangka pembiayaan suatu projek pembangunan dan produk. Ketika ini dunia perbankan Islam di negara kita mewakili hampir 18.8 peratus aset perbankan keseluruhan di mana ciri-ciri yang ada pada kewangan Islam itu sendiri merupakan faktor penyumbang kepada kestabilan kewangan negara.

Dalam pasaran sukuk, sebagai contoh, aktiviti dagangan dan penerbitan adalah perlahan pada 2009 berikutan kekurangan penerbitan bon korporat dan berita tentang kredit negatif Dubai. Namun antara peristiwa penting ialah penerbitan Sukuk Al-Ijarah lima tahun bernilai AS$1.5 bilion yang diterbitkan oleh syarikat minyak negara iaitu Petroliam Nasional Bhd (Petronas) baru-baru ini. Ia menandakan era baharu bagi penerbitan bon dan sukuk di negara ini yang menjadi penerbitan dolar AS paling besar oleh satu entiti Asia selain Jepun dan juga sukuk dolar AS antarabangsa tertinggi semenjak terbitan Dubai Port AS$1.5 bilion pada 2007.

Penyenaraian subhutang Islam seperti ini di Bursa Malaysia akan mengukuhkan lagi komitmen terhadap pembangunan industri kewangan Islam, dan dalam perkara ini, pasaran modal hutang Islam itu sendiri. Regim mesra pelabur itu serta ditambah pula dengan kawal selia dan kerangka Syariah yang teguh telah menjadi platform yang sesuai bagi penyenaraian dan penerbitan sukuk. Ini membolehkan Malaysia menarik lebih 60 peratus daripada penerbitan sukuk dari seluruh dunia, menjadikan negara sebagai pusat global bagi kewangan dan pelaburan Islam.

Tidak ketinggalan juga, pembangunan pantas pasaran modal Islam bukan hanya meliputi sukuk, sebaliknya terbitan sekuriti Islam lain turut mengekalkan penguasaannya di negara ini. Kira-kira 87 peratus sekuriti yang disenaraikan di Bursa Malaysia merupakan pematuhan Syariah dan ianya melibatkan sebanyak 65 peratus daripada pasaran modal keseluruhan. Dana Islam dalam industri unit amanah juga turut melihat peningkatan yang amat memberangsangkan dan tumbuh dengan menggalakkan di mana ianya kini meliputi 12 peratus daripada nilai aset bersih keseluruhan dalam industri.

Rujukan

Salman Syed Ali, 2005. Islamic Capital Market Products: Developments & Challenges. IRTI: Saudi Arabia

Sime Darby senarai Sukuk, Utusan Malaysia, 29 Januari 2010
Peranan kewangan Islam hadapi kegawatan ekonomi, Utusan Malaysia, 2 Januari 2010
CIMB Islamic senaraikan sukuk RM2b di Bursa Malaysia, Utusan Malaysia, 30 Disember 2009
Sukuk terus kuasai pasaran bon di Malaysia, Utusan Malaysia, 4 November 2009
Malaysia kini peneraju kewangan Islam, Utusan Malaysia, 4 November 2009

Laman web: http://id.wikipedia.org/wiki/Sukuk

5 comments:

pqaradzi said...

apa beza sukuk dan bon?

apa lebihnya klw kita ikut kewangan islam dalam perbankan dan lain2?

-minta maaf saya bdk bru bljr...dan tk thu lgsg pasal kewangan islam

Anonymous said...

sukuk mmg shariah compliant, manakala bon, kalo yg konvensional tak shariah compliant.

knape kite msti ikut kewangan Islam? kerana bebas riba... riba seperti yg kite sedia maklum diharamkam dlm Al-Quran... wajib dijauhi....

kalo nak kaitkan dgn bon pulak, bon konvensional terlibat dgn riba...

wallahua'lam

-saye budah baru belajar-

zuwariah said...

kalau sukuk musyarakah tu cmne?
ape bza antara Sukuk yang berasaskan prinsip ijarah,Sukuk yang berasaskan prinsip musyarakah&Sukuk yang berasaskan prinsip mudarabah?

Man Wan said...

Boleh beri perbezaan dalam penerbitan sukuk dengan bon?

nurul sakinah said...

syarikat apa yang keluarkan sukuk musyarakah ?