Tuesday, September 28, 2010

'Penghakiman mahkamah ditulis dalam bahasa Inggeris tidak sah'


Penghakiman tidak sah - Karpal

Oleh NORLIZAH ABAS
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 27 Sept. - Buat pertama kali dalam sejarah perundangan, Mahkamah Persekutuan diminta mengisytiharkan bahawa semua penghakiman kes sivil dan jenayah yang ditulis dalam bahasa Inggeris, sebagai tidak sah dan terbatal kerana melanggar Perlembagaan.

Ia berdasarkan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dibaca bersama Seksyen 8 Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 (Akta 32) yang mewajibkan semua prosiding (selain pemberian keterangan oleh saksi) dijalankan dalam bahasa kebangsaan.

Sehubungan itu, mahkamah akan memutuskan keputusan penting itu pada satu tarikh lain sama ada semua penghakiman bermula dari peringkat perbicaraan hingga rayuan, ditulis dalam bahasa Inggeris atau bahasa Malaysia.

Ia akan diputuskan oleh panel tiga hakim diketuai oleh Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria yang bersidang bersama Hakim Tan Sri James Foong Cheng Yuen dan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Suriyadi Halim Omar.

Pertikaian berhubung penggunaan bahasa Inggeris dalam penghakiman bertulis dibangkitkan hari ini ketika mahkamah mendengar permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapatkan kebenaran merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan membatalkan saman malunya terhadap Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Terdahulu, peguam Karpal Singh (gambar) yang mewakili Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berhujah, keputusan Mahkamah Rayuan pada 10 Oktober tahun lalu tidak sah dan tiada kesan kerana penghakimannya ditulis dalam bahasa Inggeris.

Peguam bela menghujahkan, tindakan hakim Mahkamah Rayuan itu secara terang-terangan bercanggah dengan perlembagaan sedangkan beliau sepatutnya lebih arif dan menyedari perkara tersebut.

Sehubungan itu, menurut Karpal, panel berkenaan sewajarnya mengarahkan Mahkamah Rayuan menulis penghakiman dalam bahasa kebangsaan.

''Oleh kerana penghakiman tersebut tidak sah, saman malu Ketua Pembangkang itu terhadap Dr. Mahathir harus dikembalikan ke Mahkamah Tinggi agar meritnya didengar dan diputuskan,'' ujar Karpal.

Bagaimanapun, Datuk V.K. Lingam yang mewakili Dr. Mahathir memohon agar bantahan awal itu ditolak kerana Karpal sepatutnya menghujahkan persoalan undang- undang yang spesifik bagi menyokong permohonannya mendapatkan kebenaran merayu.

Menurut Lingam, isu pertikaian bahasa perlu dikemukakan melalui permohonan berbeza dengan memfailkan afidavit tertentu bagi menyokongnya.

Selain itu, peguam bela menyatakan, Mahkamah Rayuan sudah memberi kelonggaran kepada Karpal untuk berhujah dalam bahasa Inggeris atas permintaannya dan tidak sepatutnya penggunaan bahasa pula dipertikaikan oleh peguam bela berkenaan.

''Panel ini tidak harus membenarkan bantahan awal tersebut kerana ia akan mengundang prinsip undang- undang yang tidak betul,'' hujah Lingam.

Sementara itu di luar mahkamah, Karpal memberitahu pemberita, pertikaian mengenai tindakan hakim menulis penghakiman dalam bahasa Inggeris merupakan isu undang-undang baru yang belum pernah dibangkitkan sejak kemerdekaan.

Justeru, beliau mencadangkan agar semua penghakiman mahkamah ditangguhkan sehingga Mahkamah Persekutuan mengumumkan keputusan terhadap bantahan awal tersebut.

''Saya bukannya menentang penggunaan bahasa Inggeris (di mahkamah) tetapi kesan terhadap keputusan itu penting melainkan terdapat peruntukan undang-undang yang membolehkan penghakiman ditulis dalam bahasa itu,'' ujar Karpal.

Anwar memohon kebenaran merayu kerana tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan bekas Perdana Menteri mengetepikan saman malu RM100 juta terhadapnya kerana didakwa memanggil beliau 'homoseksual'.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Abdul Malik Ishak dalam penghakimannya menyatakan, Perkara 152 dibaca bersama Seksyen 8 menghendaki semua prosiding (selain keterangan saksi) dijalankan dalam bahasa kebangsaan melainkan jika mahkamah memberi pertimbangan agar sebahagiannya dijalankan dalam bahasa Inggeris.

Dalam penghakiman bertulis bertarikh 2 November tahun lalu, Hakim Abdul Malik menyatakan, kegagalan mengemukakan memorandum rayuan dalam bahasa Malaysia menjadikan rekod rayuan Anwar cacat dan menyebabkan rayuannya diketepikan.

Pada 4 Julai 2007, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membatalkan saman malu Anwar dengan kos setelah berpendapat, saman tersebut tidak dapat dikekalkan dan merupakan satu penyalahgunaan proses mahkamah.

sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0928&pub=Utusan_Malaysia&sec=Mahkamah&pg=ma_01.htm

'Penghakiman mahkamah ditulis dalam bahasa Inggeris tidak sah'

2010/09/28

PUTRAJAYA: Penghakiman mahkamah yang ditulis dalam bahasa Inggeris adalah tidak sah kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan, Mahkamah Persekutuan diberitahu semalam.

Peguam Karpal Singh berhujah, Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan Bahasa Kebangsaan adalah Bahasa Malaysia manakala Seksyen 8 Akta Bahasa Kebangsaan pula menyatakan semua prosiding di mahkamah negara ini perlu dijalankan dalam Bahasa Kebangsaan.

“Seksyen 3 Akta Interpretasi 1948 dan 1976 pula mendefinisikan ‘Bahasa Kebangsaan’ sebagai bahasa yang diperuntukkan mengikut Perkara 152 dan perkataan prosiding adalah juga termasuk penghakiman, ” katanya.

Beliau berkata demikian dalam bantahan awalnya berhubung rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap keputusan Mahkamah Rayuan menolak rayuan anak guamnya berhubung saman fitnah RM100 juta dikemukakan terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sehubungan itu, beliau memohon supaya penghakiman yang ditulis tiga hakim Mahkamah Rayuan ketika menolak permohonan anak guamnya atas alasan teknikal di dalam bahasa Inggeris, ditulis semula dalam Bahasa Malaysia dan kes saman itu didengar semula di Mahkamah Tinggi.

Pada 10 Oktober tahun lalu, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Anwar untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak saman fitnah itu, selepas memutuskan memorandum rayuan difailkan Anwar dalam bahasa Inggeris adalah cacat dan tidak sah kerana ia mesti dikemukakan dalam Bahasa Malaysia.

Anwar menyaman Dr Mahathir pada Januari 2006 kerana mendakwa bekas Perdana Menteri itu mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya dalam satu persidangan Hak Asasi Manusia di negara ini pada 9 September 2005.
Peguam Datuk V K Lingam mewakili Dr Mahathir membantah dan memberitahu mahkamah permohonan itu satu proses penyalahgunaan mahkamah selain Karpal perlu mengemukakan permohonan baru bagi membangkitkan isu berkenaan.

Panel tiga Hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria bersama-sama dengan Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri James Foong dan Mahkamah Rayuan, Datuk Suriyadi Halim Omar menangguhkan kepada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian bagi membuat keputusan.

sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PenghakimanmahkamahditulisdalambahasaInggeristidaksah_/Article/index_html

No comments: